Budi u toku!

MEDICINSKE ZANIMLJIVOSTI: Hirurg vrši operacije na mozgu dok razgovara sa budnim pacijentom

ponedjeljak, 12. veljače 2018.
TIM lekara Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu jedini u Srbiji izvodi operacije tumora mozga na pacijentima u budnom stanju. Od ukupno 150 operacija tumora, izvedenih prošle godine, 15 je bilo na pacijentima koji su tokom zahvata bili potpuno svesni, pritom sposobni da razgovaraju sa lekarima, pa čak i da - čitaju novine.

Ove operacije nisu bolne za pacijente, jer dobijaju lokalnu anesteziju, a primenjuju se u slučajevima kada je tumor veoma blizu centra za govor. Prednost ovakve metode je u tome što lekar može da razgovara s pacijentom tokom zahvata, čime se smanjuje mogućnost da tokom operacije bude povređen njegov centar za govor u kori velikog mozga.

Prof. dr Petar Vuleković, upravnik Klinike za neurohirurgiju i pomoćnik direktora za hirurgiju, kaže da je ovaj uspeh KCV rezultat timskog rada sedmoro specijalista i nabavke savremenih medicinskih mikroskopa i aparata.

- Pacijenti sami odlučuju da li žele da se ova operacija obavi u budnom stanju - rekao je juče novinarima dr Vuleković. - Nije važno samo da pacijenti koriste moć govora tokom zahvata, već da savršeno razumeju šta ih pitamo.

KROZ NOS, BEZ REZA
POČEVŠI od 2012. godine, KCV je prvi u našoj zemlji započeo operacije tumora hipofize kroz nos, praktično bez hirurškog reza i sa značajno skraćenim periodom oporavka.
Uoči intervencije u budnom stanju, pacijenti najpre budu podvrgnuti psihološkoj pripremi. Bilo je, ipak, slučajeva da se opredele za zahvat "otvorenih očiju", a zatim dobiju napad panike usred operacije. Tada se proces zaustavi dok se pacijent ne umiri. Dosadašnje iskustvo lekara KCV pokazalo je da se većina pacijenata radije opredeljuje za zahvat u budnom stanju. Ove operacije su veoma složene i u nekim slučajevima mogu da potraju i četiri do pet sati.

Članovi tima dr Vulekovića - doc. dr Sanja Vicković - specijalista anesteziolog, dr Vedrana Karan, neurofiziolog, i dr Bojan Jelača, specijalizant neurohirurgije - kažu da su za njih ovakve operacije ujedno izazov i zadovoljstvo, jer svojim pacijentima mogu da pruže lečenje u skladu sa trenutnim svetskim standardima.

Prije operacije Željko je 10-ak dana išao na psihološke pripreme, no unatoč pripremama, otkriva, dan prije operacije bio je uplašen

Nakon što sam u prosincu, u svom stanu, doživio epileptički napadaj, nisam ni slutio da će mi liječnici u Vinogradskoj bolnici predložiti operaciju tumora na mozgu u budnom stanju – rekao je Željko Garaj (47) kojemu je u ponedjeljak ovom suvremenom tehnikom prof. Krešimir Rotim uklonio tumor iz lijeve regije mozga. Olakšanje što je gotovo Nakon napadaja, priča Garaj, pregled magnetskom rezonancijom otkrio je da ima tumor na mozgu. – To je za mene bio šok – priča Zagrepčanin koji se cijeli život rekreativno bavi karateom. Dodatan mu je šok, priznaje, bila činjenica da je tumor u mozgu smješten tako da tijekom operacije postoji opasnost da ostane paraliziran. – Kako bi se taj rizik sveo na minimum, prof. Rotim predložio je operaciju u budnom stanju kako bi tijekom zahvata mogli paziti da se ne oštete dijelovi mozga odgovorni za motoriku – nastavio je Garaj. Iako ga je pomisao da će mu liječnici “otvarati” glavu dok je budan užasavala, strah od paralize ruke ili noge bio je jači. – Desetak dana prije zahvata svakodnevno sam odlazio na psihološke pripreme za zahvat – prisjetio se. Sa psihologinjom dr. Martom Benko razgovarao je i po nekoliko sati. – Prošao sam i niz testiranja tijekom kojih sam morao crtati, prepoznavati oblike... – priča Garaj. No unatoč pripremi, otkriva, na dan operacije bio je jako prestrašen. – Strah je nestao nakon što sam prije odlaska u salu dobio injekciju za umirenje – prisjeća se. A što se događalo u operacijskoj dvorani, nakon što je dobio anesteziju, Garaj se ne sjeća. K sebi je došao tek u bolesničkoj sobi. – Prvo što sam osjetio bilo je olakšanje da je napokon sve gotovo i drago mi je što se ničeg ne sjećam – priznao je Garaj. Dodao je i da se nakon svega jedva čeka vratiti kući svojoj djeci Lei (11) i Ivanu (6), a nada se i da će uskoro na svoj posao u Studentski centar, gdje radi kao kuhar. Nije to za svakoga A Garajev liječnik prof. Krešimir Rotim kaže da je operacija, koja je trajala sat i 20 minuta, prošla uredu te da je Garaj sve izvrsno podnio. – Procjenu je li pacijent sposoban podnijeti zahvat donosi psiholog – objasnio je prof. Rotim. Naime, uvijek postoji rizik da pacijenta tijekom zahvata uhvati panika, što bi mu moglo ugroziti život ako bi se pokušao dići sa stola. – Riječ je o anesteziji koja izaziva neku vrstu “zanesene svijesti” tako da pacijent može svjesno odgovarati na pitanja psihologa i surađivati s neurologom koji kontrolira pokrete tijela – objasnio je kirurg. Zbog toga se, kaže, pacijenti uglavnom ne sjećaju ili se događaja iz operacijske dvorane prisjećaju samo parcijalno.

Neurokirurški tim prof. Krešimira Rotima iz zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice u ponedjeljak je uspješno obavio prvu \"awake\" operaciju tumora na mozgu u Hrvatskoj. Riječ je, naime, o klasičnoj, otvorenoj operaciji mozga, tijekom koje je pacijent budan od samog početka pa sve do kraja zahvata. – To je važno jer psiholog tijekom cijele operacije razgovara s pacijentom i tako kontrolira je li kirurg instrumentom \"zašao\" u područje mozga čije bi oštećenje značilo gubitak motorike ili govora – objasnio je prof. Rotim. Operiran je 47-godišnjak koji je zbog tvorbe u lijevoj hemisferi mozga imao epileptičke napadaje. – Tvorba se nalazila u neposrednoj blizini regije koja kontrolira motoriku desne ruke i noge pa se u općoj anesteziji nije moglo garantirati očuvanje tih funkcija – istaknuo je liječnik. Sam zahvat trajao je, kaže, 20-ak minuta, a pacijent je u budnom stanju bio i tijekom uklanjanja kože i rezanja kostiju glave te pri zatvaranju lubanje nakon zahvata. – Uz pomoć ultrazvučnog aspiratora tumorski je proces uklonjen u cijelosti, a bolesnik će još nekoliko dana ostati u bolnici – otkriva prof. Rotim. Dodaje i da je cijeli zahvat prošao bez i najmanjeg problema s motorikom ruke ili noge. – Ova tehnika operacije, za koju smo se školovali u Padovi, omogućila je da se tijekom operacije kontinuirano kontrolira motorika, ali i sposobnost govora u pacijenta – istaknuo je.